Duyuru
Sitemize Hoş Geldiniz... Değirmenayvalımız artık bir marka haline gelecek...

27 Ağustos 2012 Pazartesi

BÜYÜK ZAFERİN 90. YILI KUTLANIYOR

26.08.2012 16:37:02

Bu yıl 90. Yıldönümü kutlanan Zafer Haftası kutlama etkinlikleri, Afyonkarahisar'da 90 yıl önce Türk Orduları'nın yürüdüğü güzergâhta Zafer Yürüyüşüyle başladı.
Afyonkarahisar'da, Büyük Taarruz'un 90. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Şuhut'ta, Çakırözü köyünden Türk Orduları'nın yürüdüğü güzergahta Zafer Yürüyüşü, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu tarafından başlatıldı.
Zafer Haftası dolayısıyla Afyonkarahisar Valiliği koordinasyonunda Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ve Şuhut Belediyesi tarafından organize edilen ''Zafer Yolu Kültür Sanat Şenlikleri ve Zafer Yolu Yürüyüşü'' kapsamında, Şuhut Stadı'nda etkinlikler düzenlendi.
Törenlere; Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.Dr. Veysel Eroğlu, Vali İrfan Balkanlıoğlu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, Afyonkarahisar Garnizon Komutanı Tuğgeneral Veli Yıldırım, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Kara, Hava, Deniz ve Jandarma Kuvvet Komutanlıklarının temsilcileri, diğer protokol üyeleri ile farklı illerden gelen Üniversite öğrencileri ve sivil toplum kuruluşu üyeleri, ellerinde Türk Bayrakları ile katıldılar.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törenlerin açılış konuşmasını Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu yaptı. Vali Balkanlıoğlu, 26 Ağustos 1922'de başlayan Büyük Taarruzla ilgili son emrin, Şuhut ilçesinin Hacı Veli Konağı'nda verildiğini söyledi.
24-25 Ağustos gecesini bu konakta geçiren Mustafa Kemal'in, düşmanın Türk ordularının baskın şeklindeki taarruzundan hala haberdar olmadığı istihbaratı elde edilince, 25 Ağustos günü öğleye doğru bu konakta 26 Ağustos günü icra edilecek Büyük Taarruz emrini verdiğini ifade eden Vali Balkanlıoğlu, bundan 90 yıl önce bu topraklar üzerinde büyük bir var olma mücadelesi yaşandığını belirtti.
Vali Balkanlıoğlu, Atatürk Şuhut'a karargâhını taşıdıktan sonra yürüyerek Kocatepe'ye çıktığını belirterek, "Bu savaş hangi ruhla kazanılıyor ona bakmak lazım. Siperler arasında 8 metre yer var, kazılanlar sadece kanallardan ibaret. Askerler dizi dizi duruyorlar. Siperlerinden çıkan askerleri makineli tarıyor, birazdan diğerleri çıkıyor onları da tarıyorlar. Yani üç beş dakika içinde şehit oluyorlar. Bize Kocatepe'yi kazandıran ruh budur. Şahadet mertebesine ulaşmak her Türk'ün idealidir. Bu ruh devam ettiği sürece, birlik ve beraberliğimiz devam ettiği sürece kimse bizi bu topraklardan söküp atamaz." dedi.
Şuhut'ta düzenlenen programda Vali İrfan Balkanlıoğlu'nun konuşmasının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tanıtım filmi izlendi. Askeri bando konserinin ardından kutlamalar Afyon Kocatepe Üniversite (AKÜ) Halk Dansları gösterisi ve AKÜ Devlet Konservatuarı Halk Müziği Konseri ile devam etti. Gecede sahneye çıkan Yusuf Güney ise Şuhutlulara unutulmaz dakikalar yaşattı. Gerek seslendirdiği parçalar gerekse sahne performansı ile Şuhut halkından tam not alan Yusuf Güney, törenlere katılan gençlere doyumsuz güzel anlar yaşattı.
Şuhut Şehir Stadyumundaki törenlerin tamamlanmasının ardından, katılımcılar Zafer Yürüyüşü için Çakırözü köyüne geçti.
Çakırözü köyünde Türk Silahlı Kuvvetleri Bandosu'nun marşları seslendirmesinin ardından, ''Kocatepe Belgeseli'' konulu film gösterimi yapıldı. Daha sonra yürüyüş parkuruna geçildi ve burada lazer gösteri ile havai fişek gösterisi yapıldı.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.Dr. Veysel Eroğlu, 90 yıl önce 25 Ağustos'u 26'sına bağlayan gece, Atatürk ve silah arkadaşlarının, zafer yolundan Kocatepe'ye yürüdüklerini ve sabahın ilk ışıklarıyla birlikte Türk ordusunu büyük taarruza başladığını belirterek, şöyle konuştu: ''Bu taarruz, bir milletin var olma taarruzuydu, düşman hatları kısa zamanda kahraman askerlerimiz tarafından aşılarak 27 Ağustos'ta Afyonkarahisar düşman işgalinden kurtarıldı ve işgal kuvvetleri İzmir'den denize döküldü. Anadolu'yu bizlere kazandıran Malazgirt Zaferi de bu döneme denk geliyor. Bu vatanı, hürriyetimizi, istiklalimizi bize kazandırmak için canlarını seve seve feda ettiler. Gençler, biz de onlara layık evlatlar olmamız için gece gündüz çalışmamız lazım. Atatürk'ün emrettiği muasır medeniyet seviyesinin üzerine ülkemizi taşımak gerekiyor. Bunun için şevk ve heyecanla çalışmak, birlik ve beraberliğimizi kardeşliğimizi muhafaza etmeliyiz. Gençliğimize güveniyoruz, gençliğimize ümitle bakıyoruz. Büyük zaferimiz kutlu olsun.''
Konuşmanın ardından, Bakan Eroğlu, Vali İrfan Balkanlıoğlu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, Afyonkarahisar Garnizon Komutanı Tuğgeneral Veli Yıldırım, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Kara, Hava, Deniz ve Jandarma kuvvet komutanlıklarının temsilcileri, diğer protokol üyeleri ile farklı illerden gelen üniversite öğrencileri ve sivil toplum kuruluşu üyeleri, ellerinde Türk Bayrakları ile yürüyüşe geçti.

Haberin Fotoğrafları


Yorum yaz..

Hakkımızda

Değirmenayvalı Bilgi-işlem ekibi sitemizin güncellenmesini üstlenmiştir..

Değirmenayvalımıza...

Kasabamıza hoş geldiniz.....