Duyuru
Sitemize Hoş Geldiniz... Değirmenayvalımız artık bir marka haline gelecek...

16 Temmuz 2013 Salı

Semiz Otu, Kuşburnu...

Semizotu (Portulaca oleracea), semizotugiller familyasından bir bitki olup yaprakları salata olarak, ya da ıspanak gibi pişirilerek yemeklerde kullanılan bir sebzedir. Kökeni Ortadoğu ve Hindistan olmakla birlikte dünyanın birçok bölgesinde bulunmaktadır.
Sebzeler arasında en fazla miktarda Omega-3 içerdiği anlaşılmıştır.
Kuşburnu (Rosa canina). 
Avrupa, kuzeybatı Afrika ve Batı Asya'da yetişen bir tür bitki. İçi tüylüdür ve çok sayıda tohumu vardır. Sonbaharda olgunlaşır. C vitamini açısından dünyanın en zengin meyvesidir. Taze olarak tüketildiği gibi kurutularak da kullanılır. Çayı ve marmelatı yapılır. Yabangülüitburnuitgülügülelmasıyiric gibi adlarla da bilinir. İnsanların geçimini sağlamak için kullandıkları bir ticaret metaıdır.





Semiz Otunun Yiyecek olarak kullanımı[değiştir]

Semizotu
Semizotu ABD gibi bazı ülkelerde çabuk yayılan arsız bir bitki olarak tanınır ve yemeklerde kullanılmaz. Buna karşılık Asya ve Avrupa'da ekşimsi ve tuzlumsu tadı nedeniyle sevilerek yenir. Kullanımı ıspanağa çok benzer. Çiğ olarak salatalara konur. Yoğurtlu olarak yenir. Ya da etli yemeklerde veya böreklerde pişirilerek kullanılır.
Mesane ve böbrek hastalıklarında idrar sökücü olarak etki gösterir.
Mide yanmasına yani mide asidine karşı sahip olduğu sümüğümsü içeriği dolayısiyle kullanılır.

İçeriği

Büyük oranda Omega-3 içeren semizotunun 100 gramında şunlar yer alır:

Enerji değeri42 kJ
Karbonhidrat1 gram
Protein1 gram
Yağ0,2 gram
C Vitamini20 mg
Karoten1,70 mg
Vitamin B10,06 mg
Vitamin B20,04 mg
Kalsiyum130 mg
Demir3 mg

Yabancı ot olarak tarıma zarar

Yakma yöntemi de denilen alevlemeye dayanıklı yabancı ot türleri arasında yer alır






Dere otuÜlkemizde bolca yetişen dere otu özellikle Ege insanımız tarafından gerek salatalarda gerekse zeytinyağlı yemeklerde bolca kullanılmaktadır. Doğu bölgelerinde yaşayan insanlarımız tarafından halen pek bilinmeyendereotu troide bağlı hastalıkların önlenmesinde faydalı bir bitkidir.
Dere otu özellikle C ve D vitamini bakımından çok zengindir. Dereotu , hem hipotroid hem de hipertroid şikayeti olan hastaların derdine çare olmaktadır. Dereotunun yapraklarında ve saplarında bulunan, troid bezi üzerinde etkili maddesiAnethole’dir. Bu kimyasal dereotunun yapraklarında ve saplarında bulunan diğer maddelerle birleşerek troid bezinin düzenli çalışmasını sağlamaktadır.

Yorum yaz..

Hakkımızda

Değirmenayvalı Bilgi-işlem ekibi sitemizin güncellenmesini üstlenmiştir..

Değirmenayvalımıza...

Kasabamıza hoş geldiniz.....